Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Arvydo Šeškevičiaus knygos „Simno ir jo apylinkių pradinės mokyklos 1782-2012“ pristatymas Simne

Spausdinti

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Simno filialas ir Simno gimnazijos bendruomenė miestelio kultūros centre šių metų balandžio 25 dieną organizavo LSMU profesoriaus, gydytojo kardiologo, gimusio ir augusio Simne, Arvydo Šeškevičiaus knygos „Simno ir jo apylinkių pradinės mokyklos 1782-2012“ pristatymą, kuriame dalyvavo ir pats autorius.
Naujausias, daugybę apdovanojimų (tarp jų ir nominaciją „Lietuvos garbė“) pelniusio Arvydo Šeškevičiaus kūrinys, – duoklė pradinėms mažų kaimelių mokykloms, kadaise veikusioms Simno apylinkėse. Knygoje galima rasti buvusio Simno rajono pradinių mokyklų mokytojų, auklėtojų ir mokinių atsiminimus, mintis, palinkėjimus, įvairias nuotraukas iš kasdienio mokyklinio gyvenimo, pasakojimus apie mokyklos išvykas. Kaip pats A. Šeškevičius susitikime tikino, šią knygą parašė norėdamas ne tik atiduoti pagarbą savam kraštui, bet ir priminti apie mažų kaimelių mokyklas, kurios dažnai buvo užmirštos, nuvertintos ir nepelnytai „ištrintos“ iš žmonių atminties.
Salėje susirinkusių svečių akis traukė senovinis mokyklinis suolas, į kurį atsisėdo ir viso renginio metu „mokėsi“ eilėraščio posmais ir senojo mokyklinio skambučio garsais renginį pradėję Simno gimnazijos pradinių klasių mokiniai.
Renginio vedėja, bibliotekininkė Lina Daniulevičienė, pristatė svečius: Alytaus rajono savivaldybės mero patarėją Sergejų Riabininą, Simno švč. Mergelės Marijos Ėmimo į Dangų bažnyčios kleboną Raimundą Žukauską, Alytaus r. savivaldybės viešosios bibliotekos direktorių Aivarą Vyšniauską, Simno gimnazijos direktorių Evaldą Jakubavičių, Simno seniūną Vytautą Viršilą, Simno specialiosios mokyklos direktorę Janiną Žeimienę, SĮ „Simno komunalininkas“ direktorių Juozą Kalėdą – ir padėkojo visiems susirinkusiems. Simno gimnazijos direktorius E.Jakubavičius, sveikindamas renginio dalyvius, pasakė, kad: „tokia knyga prikelia iš užmaršties ir palieka žymę apie paprasto žmogaus ir mokytojo gyvenimo istoriją.
Po sveikinimo kalbų ir linkėjimų renginio dalyviai išgirdo pačius svarbiausius Simno miestelio istorijos faktus nuo 1520 metų. Profesorius trumpai papasakojo, kaip „gimė“ knyga, nuoširdžiai padėkojo supratusiems, kad mūsų krašto praeities istorija svarbi visų ateičiai, kad ši knyga – tai paminklas MOKYTOJAMS. Tylos minute kiekvieno atvykusio širdyje buvo pagerbti visi mokytojai, iškeliavę į amžinybę.
Profesoriaus pasveikinti ir padėkoti už tikrą, nuoširdų rūpestį, dėmesį savo krašto istorijai ir žmonėms, susirinko gausus būrys simniečių, buvusių bendraklasių, draugų. Atvyko atstovai iš Verebiejų, Ūdrijos, Krosnos, Ąžuolinių, Mergalaukio ir kitų buvusių mokyklų. Jie džiaugėsi, jog toks iškilus žmogus nepamiršo gimtojo krašto, savo šaknų, stengiasi išlaikyti istorinę ir patriotinę gimtinės vertę rašytiniuose šaltiniuose.
Renginio metu skambėjo Simno gimnazijos mokinių deklamuojami posmai, dainuojamos dainos. Kaip baigiamasis šventės akordas nuskambėjo visų susirinkusių atliekama Miko Vaitkevičiaus daina „Kur jūs, mano mokiniai“.
Po knygos pristatymo visi norintys galėjo ją nusipirkti, gauti profesoriaus autografą ir, vartydami puslapius, surasti artimųjų ar pažįstamų veidus. Dar ilgai klegėjo buvę ir esami kolegos prie kavos puodelio…

Simno gimnazijos ir Simno filialo
vyresnioji bibliotekininkė Lina Daniulevičienė