Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

2015 m. gruodžio mėnesį gautos šakinės literatūros knygos

Spausdinti
Sarbjit Kaur Athwal, Jeff Hudson 
Gėda : Didžiąją Britaniją sukrėtusi žmogžudystė dėl garbės 

Leidėjas: Alma littera
Išleidimo metai: 2015
Puslapių skaičius: 298

Anotacija:

Vieną 1998 metų pavakarę Sarbdžitė Kaur Atval buvo pakviesta į paprastą, kaip iš pradžių atrodė, sikų šeimos susibūrimą. Gražus namas Londono vakarinėje dalyje, erdvi svetainė, du broliai, jų senyva motina ir ji – vieno iš brolių žmona. Tačiau klausimas, kurį šeima tą vakarą sprendė, toli gražu nebuvo paprastas. Pasitarimui vadovavo senyvoji ponia. Ji išdidžiai apžvelgė kambarį, nusišypsojo sūnums ir tarė: „Vadinasi, nuspręsta. Turime jos atsikratyti.“
„Ji“ – tai Surdžitė Atval, antrojo sūnaus žmona. Praėjus trims savaitėms po šio nuosprendžio, Surdžitė buvo negyva: pakviesta kelionėn į Indiją, ten ji mįslingai pradingo. Devynerius metus šios knygos autorė, nužudytos moters svainė Sarbdžitė Kaur Atval (Sarbjit Kaur Athwal), rizikuodama gyvybe, kovojo, kad Surdžitės žudikai sulauktų teisingumo.
Šioje knygoje Sarbdžitė Kaur Atval ne tik liudija tiesą apie svainės likimą, ji pasakoja ir dramatišką savo gyvenimo istoriją: apie vaikystę, auklėjimą laikantis senų sikų tradicijų, apie tėvų parinktą jai jaunikį ir varžymus, kuriuos patiria sikų bendruomenės moterys. Sarbdžitės Atval knyga – reta galimybė pažvelgti į itin uždaros sikų bendruomenės gyvenimą, papročius ir nusikaltimus, kurie vis dar daromi, prisidengus religija ar garbės gynimu.

Joe Navarro, Toni Sciarra Poynter 
Pavojingi tipai : FTB agento patarimai, kaip atpažinti manipuliuotoją ir apsisaugoti 
Leidėjas: Alma littera
Išleidimo metai: 2015
Puslapių skaičius: 254

Anotacija:

Joe Navarro, buvęs FTB agentas, remdamasis faktais ir ilgamete FTB specialiojo agento bei nusikaltėlių psichologinių portretų modeliuotojo darbo patirtimi, pateikia:
– žinių, kaip atpažinti pavojingus žmones ir neįsileisti jų į savo gyvenimą;
– patarimų, kaip su jais susidūrus išspręsti situaciją;
– perspėjimų, kurių paklausius galima išgelbėti kam nors gyvybę ar bent jau apsisaugoti nuo psichinės, fizinės ar finansinės traumos.


Morgan Scott Peck 
Melo žmonės : viltis išsivaduoti nuo žmogiškojo blogio 
Leidėjas: Vaga
Išleidimo metai: 2015
Puslapių skaičius: 357

Anotacija:

Pasaulinio bestselerio Nepramintuoju taku autorius dr. Morganas Scottas Peckas savo ne mažiau įtraukiančioje knygoje Melo žmonės neria į žmogaus tamsumas, aiškindamasis, kodėl randasi ir kaip gali kenkti žmogiškasis blogis. Autorius pasakoja gyvas pacientų, su kuriais susidūrė gydytojo praktikoje, istorijas ir pateikia daugybę žmogiškosios destrukcijos pavyzdžių iš kasdienio gyvenimo.

Parengė Elvyra Kučinskaitė
Įskaudinta meilė : skyrybos: išgyventi ir kilti
Leidėjas: Tyto alba
Išleidimo metai: 2015
Puslapių skaičius: 289

Anotacija:

Knygoje įvairius skyrybų aspektus komentuoja psichologai, dvasininkai, šeimos teisės specialistas.
Pateikiami pokalbiai su skyrybas išgyvenusiais žmonėmis, jų patirtys.
Nors šioje knygoje rašoma apie vieną didžiausių mūsų gyvenimo netekčių – šeimos griūtį, – ji nėra apie tai, kas griūva, o apie tai, ką ir kaip galima atkurti; ne apie tai, kaip klystama, o apie tai, kaip galima išsilaisvinti iš kaltės ir pasmerkimo svorio; ne apie pyktį ir liūdesį, o apie tai, kaip galima vėl išmokti juoktis ir džiaugtis; ne apie tai, kaip sunku būti atstumtiems ar išduotiems, o apie tai, kaip neprarasti tikėjimo savimi ir kitais; ne apie neatitaisomus praradimus, o apie nebeprarandamus savęs ir pasaulio atradimus.

Ana Arutiunyan 
Putino paslaptis 
Leidėjas: Obuolys
Išleidimo metai: 2015
Puslapių skaičius: 380

Anotacija:

„Putino paslaptis“ veda skaitytojus per Vladimiro Putino, Forbes žurnalo paskelbto įtakingiausiu 2013 m. pasaulio žmogumi, Rusiją.
Tai naujojo feodalizmo pasaulis, kur iPad, narystė Pasaulinėje prekybos organizacijoje ir Brioni verslo kostiumai slepia iš viduramžių perimtą valdžios struktūrą, kur monarchas laikomas tiek pat dievišku, kiek demonišku, kur žmogaus turtai priklauso nuo artimumo Kremliui, kur didžiulė gyventojų masė gyvena pavojingoje ramybėje, nutraukiamoje maišto protrūkių.
Iš kur atsiranda tokia valdžia? Atsakymas, anot A. Arutunyan, yra ne lyderio asmuo, o žmonės: nuo skurstančio darbininko, kuris kreipiasi tiesiai į Putiną prašydamas pagalbos, iki verslininkų, saugumo pareigūnų ir dažnai neveiksnios vyriausybės narių, kurie tikisi iš šalies vadovo nurodymų ir apsaugos.

Anders Rydell
Plėšikai : kaip nacistai grobė Europos brangenybes 
Leidėjas: Versus aureus
Išleidimo metai: 2015
Puslapių skaičius: 374

Anotacija:

1933–1945 m. nacistai pavogė milijonus meno kūrinių ir antikvarinių dirbinių. Pagal tiesioginį Hitlerio įsakymą plėšikauti į Europą buvo siunčiamos specialiai parengtos pajėgos. Muziejai, galerijos ir žydų šeimos buvo geidžiamas grobis. Iškiliausi darbai turėjo būti eksponuojami Hitlerio planuotame įkurti Fiurerio muziejuje, o išsigimusiu laikomas menas (entartete Kunst) sunaikintas arba parduotas už trokštamą užsienio valiutą.
Daug meno kūrinių rasta po karo, bet daugiau nei šimtas tūkstančių dingo. Šie kūriniai atrasti tik pastaraisiais dešimtmečiais iškiliausiose pasaulio meno įstaigose, taip pat ir Stokholmo moderniojo meno muziejuje.
„Plėšikai“ – prikaustanti istorija apie fanatišką nacistų maniją menui, taip pat apie aštrią teisinę ir moralinę kovą dėl „dingusio“ meno. Knygoje pasakojama apie milijardų vertus meno kūrinius ir palikuonių kovą už teisę į savo praeitį.

Mary Beard 
Pompėjai : romėniško miesto gyvenimas 
Leidėjas: Tyto alba
Išleidimo metai: 2015
Puslapių skaičius: 455

Anotacija:

Aistringas ir sukrečiantis pasakojimas apie garsųjį senovės miestą. Pompėjai – bene vienintelė pasaulyje vieta, kur pradedi tiesiogiai suprasti, kaip iš tiesų gyveno pirmojo mūsų eros amžiaus romėnai – nuo viešnamių ir tualetų iki prašmatnių svetainių ir sudėtingų pirčių kompleksų. 79-aisiais mūsų eros metais išsiveržęs Vezuvijaus ugnikalnis sunaikino romėnų miestus ir kaimus, ūkius, namus, žmones – visa, kas gyva Neapolio įlankos regione. Žinomiausias iš žuvusių miestų – Pompėjai, įsikūrę tarp jūros ir Vezuvijaus, netoli Neapolio ir Herkulanėjo. Nedaug suklysime pasakę, kad M. Beard knyga „Pompėjai“ žuvusių miestelėnų kaulus apaugino mėsa. Autorei puikiai pavyko išdėstyti mokslinius faktus kuo paprasčiau ir kartu jų neiškraipyti. Ši knyga – tai išmanaus ir kartu suprantamo rašymo apie senovę pavyzdys.

Daiva Jurevičienė
Asmeninių finansų dimensija 
Leidėjas: Mykolo Romerio universitetas
Išleidimo metai: 2015
Puslapių skaičius: 268

Anotacija:

Dalis knygos skirta būsto įsigijimo, įsipareigojimų valdymo problemoms ir su tuo susijusiam gyventojų nemokumui, taip pat draudimui, bet daugiausia dėmesio sutelkta į investicijas. Jos nagrinėjamos labai plačiai, akcentuojant investicinių fondų veiklą ir pateikiant įvairių alternatyviųjų investicijų. Analizuojamos galimybės investuoti į pastaruoju metu ir Lietuvoje populiarėjančius rizikos kapitalo fondus bei į vadinamąsias emocines investicines priemones.
Taip pat gana plačiai pristatoma pensijų sistema Lietuvoje, atskirai išskiriant privačių pensijų fondų veiklą – tiek II pakopos, tiek ir III pakopos (savanorišką) pensijų kaupimą.
Monografija „Asmeninių finansų dimensija” skirta mokslininkams, tiriantiems gyventojų skolinimosi, investavimo problemas ir veiksnius, lemiančius jų finansinius sprendimus, ekonomikos ir finansų doktorantūros bei magistrantūros studentams, finansinių institucijų darbuotojams ir visiems, besidomintiems savo ir kitų finansine gerove.

Roger Moorhouse 
Velniška sąjunga : Molotovo-Ribbentropo paktas, 1939-1941 
Leidėjas: Alma littera
Išleidimo metai: 2015
Puslapių skaičius: 406

Anotacija:

Žymus istorikas Rogeris Moorhouse’as Molotovo–Ribbentropo paktą pristato kaip lemtingą įvykį, sukursčiusį/nulėmusį Antrąjį pasaulinį karą. Autoriaus dėmesio centre – tiek fotografų blykstėmis nušviestos diplomatų susitikimų akimirkos, tiek sunkiai atveriami didžiosios politikos užkulisiai.
Dviejų žiauriausių diktatūrų sąjunga trukusi 22 mėnesius skaudžiausiai palietė Rytų ir Vidurio Europos tautas – nukentėjo apie 50 milijonų žmonių.
• Pajuskite istorijos pulsą, aidintį iš amžininkų atsiminimų, kino kronikos kadrų, posėdžių protokolų ir fronto dienoraščių.
• Susipažinkite su 1939 m. rugpjūčio 23 d. SSRS–Vokietijos nepuolimo sutarties vertimu, žemėlapiais, archyvinėmis nuotraukomis.