Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Laimos Kuzabavičienės darbų paroda

Spausdinti

Nuo lapkričio 17 iki gruodžio 15 d. rajono viešojoje bibliotekoje (Naujoji g. 48) veiks auksinių rankų meistrės Laimos Kuzabavičienės darbų paroda. Joje pristatomi 26 skirtinga technika sukurti dailės darbai bei 9 megztos lėlės. Bibliotekos lankytojai gali susipažinti tiek ir su daugeliui įprastais karpiniais, tiek ir su mums dar mažai žinoma ir kiek neįprasta kvilingo technika atliktais darbais.

Kvilingas – tai rankdarbiai iš popieriaus ritinėlių, kuriems naudojamos specialiai supjaustytos ir susuktos įvairių spalvų ir atspalvių siauros popieriaus juostelės. Būtent iš atskirų juostų detalių ir klijuojamos įspūdingos kvilingo kompozicijos. Tad norintys išmėginti kvilingą privalo iš anksto apsirūpinti ne tik spalvoto popieriaus juostelėmis, liniuotėmis, peiliukais ar klijais, bet ir įsigyti specialią kvilingo lentelę bei kvilingo adatą. Nors kraštutiniu atveju tiks ir nenaudojamas tušinukas ar dantų krapštukas įpjautu galu. Juk ne veltui viena iš angliško žodžio „quill“ reikšmių yra dantų krapštukas, nors pats kvilingo terminas kilęs iš žodžio „quill“, reiškiančio plunksnos kotą, kuriuo XV a. vienuoliai naudodavosi kaip įrankiu plonoms popieriaus juostelėms sukti.

Parodai pristatytuose karpiniuose vyrauja įmantrūs ornamentai, velykiniai akcentai, tačiau daugiausia darbų skirta grakštiems žirgams, kuriems, matyt, neabejinga ir pati parodos autorė. Kvilingo technika sukurtuose darbuose vyrauja ryškiaspalvių gėlių motyvas, nes ne paslaptis, jog daugiausia įspūdžių ir minčių dažnas menininkas pasisemia iš niekada neišsenkančio gamtos aruodo.

Parodos lankytojus itin džiugina spalvingos ir juokingos megztos lėlės, praskaidrinančios dažno nuotaiką šį niūrų ir lietingą lapkritį. Štai susiruošusios į siautulingą vakarėlį patogiai įsitaisę sau sėdi trys madingos „blondinės“, iš kurių gausaus makiažo linksmai sau kikena ant lentynos tupinti rusva bezdžionėlė. Jų artimiausi kaimynai – apatinėje lentynoje išsirikiavę pūstažandžio „boso“ vadovaujami penki komiški žmogeliukai-burbuliukai, kurie, ką čia slėpti, turi daug panašumo su kai kuriais bibliotekos darbuotojais: t.y. puikiai atrodo, yra linksmi, nuoširdūs ir visuomet paslaugūs. O jūs ką pagalvojot?

Arnoldas Šatrauskas