Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Šviesos ir žodžio šventė Punios bibliotekoje

Spausdinti

Lapkričio 9 – 15 dienomis vyksta 19-ji Šiaurės šalių bibliotekų savaitė, kurios renginiuose užsiregistravo dalyvauti tūkstančiai Šiaurės ir Baltijos šalių bibliotekų (iš jų – 519 Lietuvos). Pagrindinė Šiaurės šalių bibliotekų savaitės idėja – populiarinti literatūrą ir knygų skaitymą, skatinti savišvietą, organizuojant kultūros renginius bibliotekose pasiūlyta bendra tema.

Šiaurės šalių bibliotekų savaitė tradiciškai prasideda Šviesos ir žodžio švente. Tai įprasmintas senovinis šiauriečių paprotys: tamsiais žvarbiais rudens vakarais susirinkus prie degančio laužo pasakoti vieni kitiems įdomias istorijas.

Šiais metais savaitės tema – „Draugystė Šiaurės šalyse“.

Punios bibliotekoje įrengtame Šiaurės šalių kampelyje, jaukiai žibant žvakutėms, ištraukų iš norvegų rašytojos Marios Parr knygelės „Vaflinė širdelė“ klausėsi Punios mokyklos – daugiafunkcio centro pradinių klasių mokinukai.

Maria Parr gimė 1981 metais. Tai jauna rašytoja. Savo pirmąją knygą „Vaffelhjarte“ (Vaflinė širdelė”) parašė būdama 24 metų. Knyga greitai tapo populiari. Už šią knygą buvo įteikta nynorsku (nynorsk – norvegų kalbos variantas) vaikų literatūros premija. Autorė nominuota ir prestižinei Brage premijai. Maria Parr dažnai lyginama su Astrida Lindrgen, ypač už žaismingus ir gyvus knygų herojus, turinčius daug bendrumų su A. Lindgren Pepe ir Emiliu. 2011 m. pagal šią knygą sukurtas TV serialas.

Knygelėje pasakojama apie berniuko ir mergaitės draugystę idiliškame vaikystės pasaulyje. Knygos veikėjai – berniukas Trilė ir mergaitė Lena, vieninteliai devynmečiai vietovėje, kurią jie patys vadina Sudužusia Matilda. Drauge jie prisigalvoja visokių smagių dalykų, kartais net gana pavojingų…

Po garsinių skaitymų suorganizavome žaidimą „Draugiškiausias vaikas“: vaikams buvo išdalinta po vieną magnetuką, jie turėjo atiduoti jį, jų manymu, draugiškiausiam vaikui. Pasibaigus dalyboms pasirodė, kad vieni vaikai turi 2 ar 3 magnetukus, o kiti, deja, nė vieno. Tai buvo puiki proga paraginti vaikus pagalvoti, kad yra svarbu ne tik turėti gerą draugą, bet ir pačiam mokėti būti draugu.

Renginio kulminacija – bibliotekininkės vaišės: keptos vaflinės širdelės, obuolienė su cinamonu ir kvapni arbata. Na o vaikai pasižadėjo nupiešti po piešinį draugystės tema ir surengti bibliotekoje savo darbelių parodą.

Nekantriai lauksiu.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Punios filialo vyr. bibliotekininkė
Irena Kaškonienė