Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Alovės krašto garsintojai

Spausdinti

Spalio 17 d. Alovės pagrindinė mokykla minėjo 150-ąjį jubiliejų. Ta proga Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Alovės filiale buvo surengta spaudinių paroda ,,Kūrėjų pėdsakais“. Jos tikslas – supažindinti su šio krašto kūrėjais. Vieni jų – buvę Alovės mokyklos mokytojai, kiti –  Alovės mokyklos mokiniai.
Parodoje atsispindi Broniaus Slavinsko (1940 – 2014) žurnalisto, televizijos ir kino dokumentininko veiklos ir gyvenimo puslapiai; buvusios mokytojos Jadvygos Černiauskienės (2017-2015) gausus literatūrinis palikimas; literato ir kraštotyrininko Juozo Miglino, literatės Aldonos Sabonytės – Kazlauskienės poezijos knygos.

Literatas Juozas Miglinas bibliotekai padovanojo Tarmiškos kūrybos almanachą „Bundanti versmė“ ir „Trakų krašto literatai“.

Vienas iš kūrėjų, apie kurio veiklą bandyta priminti lankytojams – skulptorius Jonas Vaitkevičius. Jis – buvęs šios mokyklos absolventas (aukso medalininkas) ir joje dirbęs mokytojas. Šiuo metu skulptorius gyvena Šiauliuose, o atgarsius apie jo skulptūros darbus aptinkame periodiniuose leidiniuose.
Šventės dieną bibliotekoje apsilankė dr. Asta Stepankevičiūtė – Baliuckienė, vyriausioji specialistė Miško augalų nacionalinių genetinių išteklių koordinatorė (1986 m. absolventė). Aloviškiai ponią Astą žino kaip jurginų kolekcininkę, selekcininkę. Malonaus pokalbio metu sužinojau, kad  Asta vieną jurginų veislę pavadino ,,Alovė“, o ateityje žada išvesti jurginų veislę, kuri vadinsis ,,Alovės mokykla“. Argi tai ne kūryba?
Negaliu nepaminėti jaunųjų kūrėjų, kurie dar tik kelia sparnus skrydžiui: Rasos Stanevičiūtės-Benedikienės, Vaidos Stepankevičiūtės-Burton, Karolinos Čaplikaitės. Visus šiuos žmones jungia MOKYKLA. Anot poetės A. Sabonytės-Kazlauskienės:

Nesurasime lizdo mes kito
ir skambučio, kur vestų į tolius.
Mūs kiekvieno širdy įrašyta,
Kad mes amžiams ir sesės, ir broliai.

Belieka pridurti, kad parodą įspūdingai apipavidalino dailininkė Nijolė Marčiulaitienė. Paroda veiks iki lapkričio 15 dienos.

                                                                        Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Alovės filialo vyresnioji bibliotekininkė
Birutė Jarusevičienė