Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Atvelykio šventė Rumbonyse

Spausdinti

Balandžio 12 d., sekmadienį, Rumbonių parapijos klebonijoje vyko Atvelykio šventė, skirta visai šeimai. Atvelykis kartais vadinamas vaikų Velykomis arba Velykėlėmis. Kadangi 2015 metai yra Lietuvos etnografinių regionų metai, ši popietė buvo skirta Atvelykio šventės tradicijų ir papročių išsaugojimui. O kas jei ne mūsų jaunoji karta išsaugos mūsų krašto tradicijas, ir jas perduos savo vaikams.

Šventės metu susirinkusieji sulaukė Velykės su dovanomis ir kiškio pyragu. Atvelykis nebūtų Atvelykiu, jei šventėje nebūtų margučių, jų ridenimo, žaidimų, kurie simbolizuoja žemės pabudimą po žiemos meto. Velykė tradiciškai kvietė visus kuo stipriau išsisupti, jog visus metus būtų sveiki ir laimingi. Kadangi už lango pliaupė lietus, o suptis per Atvelykį privaloma, tėveliai savo vaikučius supo ant rankų. Renginio metu visi pasijutome, kaip viena didelė šeima, entuziastingai žaidėme tradicinius liaudies žaidimus, dainavome, šokome.

Nuoširdžiai dėkojame Alytaus rajono Simno kultūros centro Krokialaukio filialo, Ūdrijos kultūros namų folkloro ansamblio „Rūta“ atstovams už gerą nuotaiką ir Rumbonių parapijos vienuolėms už šiltą priėmimą.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Praniūnų filialo vyresnioji bibliotekininkė
Dalia Ramanauskienė