Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

„Išsakyk mums viską” / Alovės filiale

Spausdinti
Praėjusiais metais Alovės pagrindinėje mokykloje vyko akcija ,,Skaitau Tau“, kurios metu vieni kitiems skaitėme B. Ferrero knygą ,,365 trumpi pasakojimai sielai“. Ši akcija baigėsi prieš Kalėdas, o jau 2015-ųjų sausio 5 dieną atvertėme K. Džibrano knygą ,,Pranašas“ ir kalbame apie viską ,,ko esama tarp gimimo ir mirties“: apie ,,Laiką“, ,,Šneką“, ,,Namus“, ,,Vaikus“, ,,Laisvę“, ,,Meilę“, ,,Mokymą“, ,,Meną“, ,,Tėvynę“.

Kad  skirtingais požiūriais pažvelgtumėm į savaitės temą, skaitome ištraukas ir iš kitų autorių knygų.

Tikrai negalime džiūgauti, kad skaitymuose dalyvauja visi mokyklos bendruomenės nariai : kas vienam – būtinybė, antrą erzina, trečiam truputį įdomu, o ketvirtam lyg ir neegzistuoja.

Nelengva įtikti ar patikti kiekvienam, bet garsiniuose skaitymuose labai svarbūs bent  trys dalykai: tinkama aplinka, įdomus kūrinys, geras skaitovas.  Tada ir klausytojų būrys gausesnis.  O gerų skaitovų turime daug: Tautvydas  Ulevičius (6 kl. mok.), Ugnė Juškelytė (5 kl. mok.), Kamilė Rutkauskaitė (4 kl. mok.), Dovilė Kaškonaitė (6 kl. mok.), Kamilė Balynaitė (7 kl. mok.), Ugnė Rimskytė (3 kl. mok.), Simona Vaitulevičiūtė (9 kl. mok.).  Galėčiau dar ne vieną pavardę paminėti.

Manau, kad mokiniai įsiminė ir pirmą kartą garsiniuose skaitymuose dalyvavusius mokytojus Arūną Vaitkevičių, Antaną Kalinauską, Ramunę Raguckienę, buvusią mūsų mokyklos mokinę Viktoriją Stanevičiūtę ir jų įtaigiai perskaitytus tekstus. Nors klausančių ir amžius, ir išsilavinimas – skirtingi, bet buvo ir tokių akimirkų kai juokėmės visi.  Skaitėme ištraukas iš Žemaitės, J. Paukštelio, J. Degutytės, Just. Marcinkevičiaus, R. Granausko, V. V. Landsbergio, V. Petkevičiaus, V. Jasukaitytės, J. Degutytės,  V. Kondroto, S. Žadeikienės ir vaikų pamėgtų  knygų (Knister ,,Ragana Lilė apverčia mokyklą“, ,,Webb ,,Bėglė Rudutė“, A. Tamaliūno ,,Smagūs rūpesčiai“ ir kt.).

Jeigu kam kirba klausimas kam to reikia, manyčiau – pirmiausia tam, kad vaikas ištartų:
– Aš norėsiu paskaityti šitą knygą.
Bet yra ir kitų paskatų:  mokytis išgirsti ir suprasti skaitomus tekstus, turtinti savo kalbą, pasitikėti savimi ir išsiaiškinti savo gebėjimus, ugdyti teigiamą požiūrį į pasaulį, diegti moralines vertybes, įgyti žinių. Knyga gali tapti vaikų dvasinį augimą maitinančia dirva.

Skaitymai tęsiasi. Dar liko daug  dalykų, apie kuriuos turime pakalbėti. Vėl  pirmadienį  atversime K. Džibrano knygą  ,,Pranašas“ ir skaitysime: ,,Todėl atverk mus dabar mums patiems ir išsakyk mums viską, ką sužinojai, kas yra tarp gimimo ir mirties.  Ir jis atsakė…“

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Alovės filialo vyr. bibliotekininkė
Birutė Jarusevičienė

Keletas akimirkų iš skaitymo projekto :

5330 – Projekto kuratorė Jūratė Petkevičienė – Alovės pagrindinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja

Kamilė Balynaitė skaitė J. Degutytės eilėraštį  ,,Gimtoji kalba“

Smagu buvo klausytis Arūno Vaitkevičiaus  skaitomos jumoreskos ,,Epidemija“

Apie  LAISVĘ skaitė Ugnė Mitrulevičiūtė, Evelina Baranauskaitė,  Simona Vaitulevičiūtė ir Ugnė Juškelytė

Skaitymuose aktyviai dalyvauja pradinių klasių mokiniai. Nuotraukoje Kamilė Rutkauskaitė.

Goda Esebua, Dovilė Kaškonaitė ir Albinas Žemaitis skaitė ištrauką iš V.  V.  Landsbergio knygą Arklio Dominyko meilė