Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Donelaičio skaitymai Punioje

Spausdinti

Lapkričio 21 dieną Punioje vyko Rašytojų klubo renginys iš ciklo „Donelaičio skaitymai“, skirti Kristijono Donelaičio 300-osioms gimimo metinėms. Į susitikimą su Punios mokyklos – daugiafunkcio centro mokiniais ir Punios gyventojais atvyko aktorė Gražina Urbonaitė, rašytojai Stepas Eitminavičius ir Saulius Vasiliauskas, muzikantas Gediminas Žilys.

Renginį pradėjo ir kalbas paįvairino etnomuzikologas, folkloro ansamblio „Atalyja“ vadovas, grupės „Skylė“ muzikantas Gediminas Žilys. Jis, pritardamas kanklėmis, atliko keletą dainų iš pirmojo lietuvių liaudies dainų rinkinio, sudaryto lietuvių tautosakos mokslo pradininko Liudviko Rėzos apie 1815 metus.

Stepas  Eitminavičius – rašytojas, mokytojas ekspertas, jau 40-tus metus dėstantis lietuvių kalbą prisipažino Donelaitį pamėgęs dar paauglystėje, bet „ėmus žilti plaukams suprato: nieko tokio, jei mokinys neperskaitė Kristijono Donelaičio „Metų“ ar kito kūrinio, svarbu, kad jis būtų ne chamas, o padorus žmogus“. Kalbėdamas pajuokavo, kad išsirinko tinkamą profesiją: mokytojaudamas ir ilgiau jaunas išliko, ir įvairių dovanų gauna.

Jaunasis rašytojas Saulius Vasiliauskas aktyviai dalyvauja visuomeniniame gyvenime: yra vienas iš Literatų arkos draugijos įkūrėjų, Lietuvos edukologijos universiteto lituanistų laikraščio „Žosmė“ vyr. redaktorius, jaunimo kultūros žurnalo „Pašvaistė“ redakcijos bendradarbis, jaunųjų kūrėjų sambūrio „Literatūriniai refleksai“ iniciatorius. Jis pasidalijo savo mintimis apie Donelaičio laikmetį, jo kasdienį gyvenimą, laisvalaikio pomėgius, rūpinimąsi ne tik dvasiniu, bet ir materialiniu parapijiečių gyvenimu. S. Vasiliauskas uždavė mokiniams keletą klausimų apie K. Donelaitį ir teisingai atsakiusiems padovanojo žurnalą „Pašvaistė“, skirtą jaunimui. Keletą šio žurnalo numerių paliko ir bibliotekai.

Renginį vainikavo aktorės Gražinos Urbonaitės skaitomos K. Donelaičio „Metų“ ištraukos. Stiprus ir itin paveikus aktorės balsas atskleidė klausytojams šios poemos grožį, svarbą ir įtaigą. G. Urbonaitė padeklamavo ir Justino Marcinkevičiaus poemos ,,Donelaitis“ ištrauką. Aktorė skaitydama Justino Marcinkevičiaus poemą, norėjo šiuolaikiniams klausytojams priminti lietuvybės esmę – išlaikyti deramą santykį su savo šalies kultūra ir Kristijono Donelaičio kūryba. Tą patriotinį nusiteikimą jautėme, supratome ir nuoširdžiai įvertinome plojimais. Punios mokyklos – daugiafunkcio centro direktorė Laimutė Žūsinienė visų vardu padėkojo svečiams už neeilinę šventę širdžiai ir sielai, linkėjo gražių artėjančių švenčių, o ta proga labai tiko Kalėdinės gėlės – puansetijos, užaugintos puniškių Žemaičių gėlininkystės ūkyje.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Punios filialo vyr. bibliotekininkė
Irena Kaškonienė

Renginio svečiai (iš kairės: G.Žilys, S.Vasiliauskas, aktorė G.Urbonaitė ir S.Eitmanavičius)

Dainuoja Gediminas Žilys

Visus pakerėjo įtaigus aktorės Gražinos Urbonaitės balsas

Padėka svečiams