Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Renginys, skirtas Šiaurės šalių bibliotekų savaitei Punios filiale

Spausdinti

Lapkričio 10 d. prasidėjo 18-ji Šiaurės šalių bibliotekų savaitė, kurios tema „Troliai  šiaurėje“. Šiaurės šalių bibliotekų savaitės projektu siekiama populiarinti literatūrą ir knygų skaitymą, skatinti Šiaurės ir Baltijos šalių kultūrinį bendradarbiavimą, pabrėžti bibliotekų svarbą visuomenės kultūriniame gyvenime.

Šiemet dalyvauti Šiaurės šalių bibliotekų savaitės renginiuose užsiregistravo net 452 Lietuvos bibliotekos. Tarp jų ir mūsų biblioteka.

Pasirinkome dalyvauti renginyje „Auštant“ – skaitymą balsu vaikams ryte pirmąją savaitės dieną, kuri laikoma didžiąja skaitymo balsu diena:  ryte vyksta skaitymai mažiausiems ir vyresniems vaikams, o vakare  „Temstant“ – suaugusiems ir jaunimui.

Taigi pirmadienį 8:30 val. į Punios mokyklos – daugiafunkcio centro žiemos motyvais papuoštą konferencijų salę susirinko pradinių klasių mokiniai pasiklausyti pasakojimo „Monstrų kivirčas“, kurio autoriai trijų šiaurės šalių rašytojai: islandė Aslaug Jonsdotir,  švedas Kalle Guettler ir Rakel Helmsdal iš Farerų salų. „Monstrų kivirčas“ – jau 7-ji jų knygelė apie Mažąjį ir Didįjį monstrus. Deja, į lietuvių kalbą kol kas išverstos tik dvi pirmosios. Tačiau naudojantis šiuolaikinėmis informacinėmis technologijomis  išsprendžiamos ir tokios problemos: iš Šiaurės šalių bibliotekų savaitės svetainės buvo galima atsisiųsti knygelės ištrauką originalo kalba su iliustracijomis ir  lietuvišką vertimą. Multimedijos pagalba „pavartėme“ knygelės puslapius, o išklausę pasakojimo, pasikalbėjome  su vaikais apie draugystę, apie jų jausmus susipykus su draugu, padiskutavome, ką reikėtų daryti nuskriaudus draugą.

Renginyje, žinoma, kalbėjome apie šiaurėje gyvenančius trolius – juk tokia šios bibliotekų savaitės tema.  Šiaurės šalyse aptinkama nepaprastai daug įvairiausių rūšių trolių.

Štai vienas iš jų :)

„Trolis“ yra bendra sąvoka kelioms į žmogų panašioms būtybėms. Jų ištakos glūdi senovės skandinavų mitologijoje. Troliai gyvena neprieinamose gamtos vietovėse, ir žmonėms gali būti pavojinga mėginti juos aptikti. Tuo pačiu prisiminėme, kad ir mes jau šiek tiek „pažįstame“  trolius  ir keistą jų charakterį – juk pavasarį skaitėme V. Palčinskaitės knygelės „Muzika troliui“ ištraukas.

Šiaurės šalių bibliotekų savaitė  – puiki proga prisiminti žinomus ir susipažinti su naujais šiaurės šalių vaikų rašytojais. Vaikai minėjo H. K. Anderseno pasakas, Astridos  Lindgren Karlsoną ir Pepę Ilgakojinę, Tuvės Janson Trolius Mumius. Jiems  buvo pademonstruotos skaidrės su visomis Punios bibliotekoje esančiomis šiaurės šalių vaikų rašytojų knygomis, o parodą „Šiaurės šalių rašytojai – vaikams“ vaikai galės matyti visą lapkričio mėnesį lankydamiesi bibliotekoje. Ir, žinoma, bus labai smagu, jeigu jie tas knygeles ne tik apžiūrės, bet ir skaitys – toks yra didžiausias šio renginio tikslas!

  Monstrai susipyko – ir vaikams liūdnaIr kuo gi baigsis tas Monstrų kivirčas 4-tokai prie Trolių šeimynėlės

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Punios filialo vyr. bibliotekininkė Irena Kaškonienė