Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Senų naujametinių žaisliukų paroda bibliotekos lankytojams sukėlė nostalgiškus vaikystės prisiminimus

Spausdinti

Artėjant didžiosioms žiemos šventėms, dažnas vyresnio amžiaus žmogus su nostalgija prisimena nerūpestingus vaikystės metus, kuomet prieš pat Kalėdas namai pakvipdavo sakais ir mišku, nes su kvapais į svečius atkeliaudavo naujametinė eglutė. Tuomet visa šeima, pasitelkusi vaizduotę bei skurdžius išteklius, dabindavo savo žaliaskares, o parėdytos miško gražuolės mums atrodydavo pačios gražiausios ir nuostabiausios, nes puošdavom jas su didele meile ir iš visos širdies.

Taip nostalgiškai bedūsaujant, grupė Alytaus rajono viešosios bibliotekos darbuotojų nusprendė prisiminti seniai praėjusias dienas ir nupūtus dulkes nuo seniai pamirštų naujametinių žaislų, surengti bibliotekoje jų parodą. Kaip tarė, taip ir padarė. Greitai skaitykloje išdygo sulankstomas stendas, ant kurio eglutės forma ėmė rikiuotis sovietinius laikus menantys naujametiniai žaisliukai. Nors laikui bėgant, daugelis jų jau seniai prarado savo prekinę išvaizdą, tačiau jų savininkėms jie ir toliau išlieka patys brangiausi ir mieliausi šviesios vaikystės prisiminimai.

Pačioje „eglutės“ viršūnėje blausiai suspindo apvalainas laikrodis su be penkių minučių vidurnaktį rodančiomis rodyklėmis. Tokie žaislai buvo itin populiarūs ir nepamainomi, puošiant eglutes 6-tajame dešimtmetyje. Tuomet pasirodė žinomas rusų filmas „Karnavalinė naktis“ su dar jaunute aktore Liudmila Gurčenko, tad vienas iš jo epizodų su „užstrigusiu“ laikrodžiu pasitarnavo sovietinių žaislų gamintojams, kuriant panašaus pobūdžio žaisliukus-laikrodukus.

Parodoje neišvengta animalistinės bei augalininkystės temos. Čia galima aptikti liūdną, susimąsčiusį šuniuką, pelėdą išsprogusiom akim, tingų vabalą, keletą kankorėžių, braškę, morką bei vieną itin įtartiną žaisliuką, savo forma primenantį rusų skeveldrinę granatą „F1“. Tikėkimės, jog nedriokstelės kartu su saliutais prieš pat naujuosius!

Neapsieita ir be tradicinių varpelių, kuklaus namuko, burbulų ir šiaip sunkiai suprantamų bei paaiškinamų naujametinių žaisliukų, kurių paskirtį bei prasmę, turbūt, suvokė tik patys sovietinių žaislų gamintojai.

Parodos „vinis“ – vieniša, prieš parodą rūpestingai nuplauta sovietinė Snieguolė, pametusi Senelį Šaltį begalinėse Rusijos platybėse. Užkištą kažkur palėpėje ją tokia proga su šepečiu sėkmingai iškrapštė viena rūpestinga bibliotekos darbuotoja.

Senų naujametinių žaisliukų paroda bibliotekoje veiks iki Trijų karalių. Tad tie, kurie nori įkvėpti gurkšnelį nostalgijos ir prisiminti seniai prabėgusius metus, maloniai kviečiami užsukti į rajono viešosios bibliotekos skaityklą (Naujoji g. 48). Na, o dabartiniam jaunimui irgi neprošal užmesti akį į sovietinius naujametinius žaisliukus-reliktus, be kurių neapsieidavo nė viena to meto naujametė eglutė, kuria savo laiku džiaugėsi jų seneliai ir tėvai.

Arnoldas Šatrauskas