Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

„Žiemos fantazija“ nustebino rajono viešosios bibliotekos lankytojus

Spausdinti

Vos tik paskutiniai rudens lapai išskrido į pietus, o žemę nedrąsiai padengė pirmasis sniegas, į rajono viešąją biblioteką paslapčia atkeliavo žiema. Ponia atkeliavo ne viena, o su gausia palyda, kurią išradingai papuošė nagingi Dzūkijos pagrindinės mokyklos stilistai.

Pirmieji atsirito penki seniai besmegeniai, užsivožę stilingus juodus katiliukus, dekoruotus spalvingomis žvaigždėmis. Kamuoliniai pasirodė ne iš kelmo spirti, nes su savimi atsitempė net tris paukščius primenančius sparnuotus namelius. Turbūt, orams atšilus jie tikisi išskristi į šaltesnius kraštus, kur jiems tikrai negrės pavojus virsti drumzlina vandens bala.

Paskui juos išdidžiai atšleivojo pati linksmiausia ir muzikaliausia žiemos palydos palaikymo grupė: trys ilgaplaukiai, barzdoti nykštukai. Kaip iš akies lupti grupės „ZZ Top“ nariai. Nepaisant garbaus amžiaus jie vikriai užsiropštė ant stalo ir kaip tikros roko žvaigždės įsitaisė ant blizgančių kompaktinių diskų. Šalia jų užvertę galvas į viršų įsikūrė trys maži Kalėdų seneliukai. Įdomu, į ką jie ten taip įdėmiai žiūri? Gal pirmieji tikisi žmonėms pranešti apie gražiausios metų šventės pradžią, danguje išvydę žibančią Kalėdų žvaigždę?

Linksmumu nuo jų neatsilieka ir greta įsikūrusi grupelė raudonnosių kankorėžiukų. Įsitaisę ant medinių skritulių jie džiugiai trypia tik jiems vieniems žinomą šokį, kuriame netrūksta tiek klasikinių, tiek ir modernaus šokio elementų. Šalia jų apsigobę galvas raudonomis skraistėmis ir šalikais puikuojasi keli apvalaini Kamštiniai žmogeliukai. Trys kriauklinės sagos jų apdaro priekyje – „haute couture“ dėmesio vertas dekoratyvinis akcentas.

Paroda nebūtų žiemiška, jei joje nebūtų eglučių. Jų čia – visa galybė. Vienos jų padarytos iš pušų ar eglės kankorėžių, kitos gi – iš susukto kartono lakšto, apvynioto spalvingais, ryškiaspalviais siūlais. Dar kitos įmantriai susuktos iš popieriaus lapų ir grakščiai „patupdytos“ ant medinių kelmelių. O kur dar karpiniai iš popieriaus? Visko ir nesuminėsi.

Kurdami įspūdingus darbelius mokiniai naudojo daug įvairiausių medžiagų, kurių mes galime rasti tiek gamtoje, tiek ir buityje. Pasirodo, iš medinių, skalbiniams džiaustyti skirtų segtukų galima sukurti ryškiaspalvę žvaigždę, o adventinį vainiką įmanoma papuošti įvairiausių riešutų kevalais, kaštonais ar kankorėžiais. Vaikų fantazijos dėka paprasčiausia elektros lemputė virsta blizgančiu naujamečiu papuošalu, o iš šiaudų susukti fantasmagoriški medeliai primena keistus priešistorinius gyvius ar paslaptingus, nežemiškus augalus.

Bibliotekos lankytojai stebisi vaikų išmone ir negaili gerų žodžių moksleivių darbams. Kai kurie tikina patys darysiantys panašius žaislus Kalėdoms bei Naujiesiems metams. Gal ir jums kilo panašių minčių? Tuomet ateikite į rajono viešąją biblioteką ir įsitikinkite, jog vaikų fantazijai ribų nėra, o pasisėmę naujų idėjų, gal ir patys bandysite  nustebinti originaliu darbeliu savo draugus bei artimuosius artėjančių švenčių proga.

Arnoldas Šatrauskas