Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Dainavos krašto pasakojimai internete

Spausdinti

2016 m. sukurta nauja kraštotyros informacijos interneto svetainė Dainavos kraštas (www.dainavoskrastas.lt), kurioje kiekvienas, besidomintis savo gyvenamąja vietove, ras įdomios, naudingos ir patikimos informacijos apie turtingą šio krašto istoriją, tradicijas, žymius žmones. Planuojantys pakeliauti po Dainavos kraštą ar netikėtai tapę vietos gidais galės pasinaudoti interneto svetainės žemėlapiu, kuriame  sužymėti 125 šio krašto objektai – kulto pastatai, gamtos objektai, įvairūs muziejai, memorialinės lentos, skulptūros, kapinės, istorijos, archeologijos, architektūros paminklai bei paminklai žymiems žmonėms. Alytaus krašto gyventojai Lidijai Gruodienei patiko naujoviška informacijos pateikimo forma ir tai, kad kraštotyros interneto svetainėje galima surasti naujų, iki šiol nežinotų dalykų. Po apsilankymo šioje svetainėje jai kilo noras dar kartą nuvykti į kai kurias vietoves ir į viską pažvelgti kitu žvilgsniu.

Kraštotyrinės informacijos rinkimas ir pateikimas vartotojams yra įprasta veikla viešosiose bibliotekose.  Dainavos krašto interneto svetainėje galima rasti ilgamečio Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos kraštotyrininkų darbo rezultatus – 265 pozicijų kraštotyros darbų sąrašą, iš kurių 39 darbai yra suskaitmeninti ir laisvai prieinami. Kraštotyros darbai parengti pačiomis įvairiausiomis temomis: mokslo, kultūros, religijos, politikos, ekonomikos, švietimo, etnografijos, tautosakos, papročių, gamtos, medicinos, žemės ir miškų ūkių, meno, amatų, kalbotyros, archeologijos ir kt. „Užrašyti ir pateikti kraštotyros darbai, ypač autentiški žmonių prisiminimai, leidžia nauju kampu išryškinti žymių kraštiečių asmenybių bruožus, pateikia negirdėtų faktų apie kultūros reiškinius, atskiras vietoves.“ – įsitikinusi Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Vankiškių filialo vyresnioji bibliotekininkė Marijona Račkauskienė. 

Kraštotyrine interneto svetaine Dainavos kraštas siekiama paskatinti gyventojus prisidėti prie savo gyvenamosios aplinkos atminties išsaugojimo fiksuojant dabarties vaizdus ir praeities pasakojimus. Interneto svetainėje sukurta rubrika Bičių korys, kurioje kiekvienas gali paskelbti savo šeimos, įdomių asmenybių gyvenimo ar gyvenamosios vietovės istorijas, papildyti jas nuotraukomis, kita ikonografija, suskaitmenintais dokumentais. Ši gyva, autentiška ir unikali informacija darniai papildys bibliotekos specialistų atrinktą, susistemintą, bibliografiniais įrašais paremtą medžiagą.

Apsilankius Dainavos karašto interneto svetainėje galima daugiau sužinoti apie 32 vietoves ir susipažinti su beveik 36 žymių žmonių kilme, trumpa biografija, sužinoti kur įamžintas jų atminimas, kokie gauti apdovanojimai. Kiekvieno gyvenimo aprašymo pabaigoje pateikiamas literatūros sąrašas, kuris nuves skaitytoją gilesnio ir išsamesnio pažinimo keliais. Daug pasiekusių, nusipelniusių krašto žmonių gyvenimų pavyzdžiai didina pasididžiavimą savo kraštu ir gali įkvėpti kitus siekti geresnių rezultatų bei labiau prisidėti prie savo šalies gerovės.

Alytaus rajono savivaldybės viešoji biblioteka kraštotyrinės informacijos interneto svetainę Dainavos kraštas sukūrė įgyvendindama „Bibliotekos pažangai 2“ projektą „#MŪSŲKRAŠTAS: Alytaus ir Vilniaus bendruomenių tapatumo ugdymas bibliotekose“. Projekto „#MŪSŲKRAŠTAS“ organizatorių ir partnerių pagrindinis siekis – parodyti, kad krašto pažinimas gali būti įdomus, įtraukiantis, smagus ir kad kiekvieno iš mūsų žinios, kūryba, patirtys gali papildyti kraštotyrinę informaciją bei suteikti jai unikalumo. Projekto metu sukurta visiškai nauja interneto svetainė Dainavos kraštas (www.dainavoskrastas.lt)ir atnaujinta jos dvynė svetainė Vilnijos vartai (www.vilnijosvartai.lt), dvi interaktyvios parodos („Pasižvalgymai po Vilnių“ ir „Ar gerai pažįsti Alytaus rajoną?“), unikalus stalo žaidimas  apie Vilnių, organizuotos ekspedicijos, edukaciniai užsiėmimai, fotografijos konkursas.  

Projekto iniciatorė Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešoji biblioteka visas veiklas įgyvendina kartu su partneriais: Alytaus rajono savivaldybės viešoji biblioteka, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultetu, Lietuvos aklųjų biblioteka. Kiekvieno partnerio sukaupta patirtis, informacija ir žinios prisideda prie kraštotyros interneto svetainės išskirtinumo, turinio įvairovės ir kokybės bei didesnių krašto pažinimo galimybių.

Interneto svetainė Dainavos kraštas bus nuolatos pildoma bibliotekos specialistų ir gyventojų sukaupta informacija. Jau dabar interneto svetainės lankytojai džiaugiasi, kad vienoje vietoje galima rasti daug naudingos informacijos. Tikimasi, kad ateityje prie kraštotyrinės informacijos kūrimo ir sklaidos prisidės visos Alytaus apskrities savivaldybių – Alytaus miesto, Druskininkų, Lazdijų ir Varėnos rajonų – viešosios bibliotekos. Bibliotekos darbuotoja Lina Daniulevičienė  interneto svetainę pristatė pedagogams ir sulaukė atsiliepimų, kad joje pateikta išsamia, struktūruota ir glausta informacija mokytojai galės pasinaudoti ruošdamiesi istorijos, geografijos, lietuvių kalbos pamokoms, rengdami vaikus konkursams, viktorinoms, o moksleiviams tai bus patikimas informacijos šaltinis atliekant užduotis.

Projekto „#MŪSŲKRAŠTAS“ organizatoriai ir partneriai kviečia įvertinti naująją interneto svetainę „Dainavos kraštas“ atsakant į internetinės anketos klausimus http://www.dainavoskrastas.lt/apklausa/ ir prisidėti savo vertingomis pastabomis prie tolimesnio jos tobulinimo.

Gerda Putnaitė
Vyr. metodininkė ryšiams su visuomene
Regiono bibliotekų metodikos ir vadybos centras
Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešoji biblioteka