Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Pažintis su H. K. Anderseno ir A. Lindgren premijų laureate Christine Nöstlinger

Spausdinti

Spalio 13-ją 80-jį gimtadienį šventė viena populiariausių šiandieninių vaikų literatūros rašytojų vokiškai kalbančiose šalyse Christina Nöstlinger. Ši austrų rašytoja sugeba sąmojingai, truputį pašaipiai, truputį ironiškai rašyti apie pačius sudėtingiausius ir painiausius dalykus: paauglystės kompleksus, tėvų skyrybas, vaikų ir tėvų santykius, nepritapimą visuomenėje. Autorė, save vadinanti „raidžių fabriku“, yra sukūrusi daugiau kaip šimtą knygų vaikams: literatūrinių pasakų, realistinių apysakų, romanų, pjesių, eilėraščių, paveikslėlių knygų.

Už savo kūrybą Christine Nöstlinger yra gavusi du reikšmingiausius vaikų literatūros apdovanojimus – H. K. Anderseno ir Astridos Lindgren atminimo medalius. O juk per visą šių apdovanojimų teikimo istoriją tokių rašytojų yra vos trys. Apie visa tai ir kalbėjomės su Punios mokyklos – daugiafunkcio centro pradinių klasių mokinukais, atėjusiais į biblioteką paminėti garbaus Christine Nöstlinger jubiliejaus.

Apžiūrėję bibliotekoje esančias rašytojos knygeles, su viena iš jų – „Nykštukas galvoje“ susipažinome artimiau: pasiklausėme LRT mediatekoje įrašytą knygos ištrauką, kurioje pasakojama, kaip mažosios Anos galvoje atsirado nykštukas. O gal ir visų mūsų galvose gyvena nykštukai? Juk kas gi mums pasufleruoja visas neįtikėtinas mintis?

Pasiūliau vaikams pafantazuoti ir sukurti jų galvose krebždančius nykštukus. O kad būtų įdomiau ir smagiau, panaudojome spalvotus rudeninius lapus. Mažiesiems pirmokėliams neklusnius lapus priklijuoti padėjo mokytojos Asta ir Daiva, vyresnieji susitvarkė patys. Tuoj paaiškėjo, jog kai kurių mergaičių galvose plevena nykštukės – fėjos, o pas berniukus šmirinėja nykštukai – robotukai ar netgi nykštukai – kareivėliai. Šiek tiek gaila, kad tie šiuolaikiniai „galviniai nykštukai“ labiau mėgsta žaisti kompiuteriu, negu skaityti knygeles. Bet tikrai dar ne visi!

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Punios filialo vyresn. bibliotekininkė
Irena Kaškonienė