Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

„Širdį sušildantis tas senas atvirukas“

Spausdinti

Sugrįžk iš vasaros  nakties,
Iš balto pievų rūko,
Sugrįžk iš mano atminties,
Iš seno atviruko…

Taip rašė Justinas Marcinkevičius eilėraštyje „Mokyklinė mūza“. Seni atvirukai lyg laiko mašina nukelia šiuolaikinį žmogų į praeitį, sužadina šilčiausius jausmus. Tokius tikslus turėjo ir Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Mergalaukio filiale rugsėjo mėnesį surengta senų atvirukų paroda „Širdį sušildantis tas senas atvirukas“. Parodoje eksponuojami 1965-2000 metais įvairiomis progomis išleisti atvirukai, kuriuos paskolino Mergalaukio bendruomenės gyventojai.

Žmonės juos saugo, nes vieniems gal primena sūnų, kuris iš sovietinės armijos atsiuntė sveikinimą, pasiilgęs namiškių, gal primena jie ir išgyventą pirmąją meilę… Tai dvasinis turtas, kitam neapčiuopiamas, bet žmogui labai brangus.

Šiuolaikinis žmogus sveikinimą siunčia į elektroninį paštą, į Facebook‘ą, sveikina telefonu: toks gyvenimas. O kažkada, kaip tenka paaiškinti jauniems lankytojams, žmonės ėjo pirkti atvirukų, juos rinkosi, ranka rašė nuoširdžiausius, savo paties sugalvotus sveikinimus, dėjo į voką, rašė adresą, metė į pašto dėžutę… Koks džiaugsmas buvo gauti tokį ranka rašytą sveikinimą.

Atvirukų paroda – lyg žmogaus dienoraštis užfiksavęs gražiausius prisiminimus.

 

 

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Mergalaukio filialo vyresn. bibliotekininkė
Sigutė Karčiauskienė