Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Literatūriniame protmūšyje pralaimėjusių nebuvo

Spausdinti

Balandžio 18 dieną Lietuvoje pradėtas įgyvendinti vienas iš Bibliotekų metams skirtų projektų – literatūriniai protmūšiai vaikams. Literatūriniais protmūšiais siekiama, pasitelkus žaidimą, propaguoti skaitymo kultūrą, skatinti vaikų susidomėjimą knygomis, padėti jiems atrasti gerą ir vertingą literatūrą bei ugdyti kūrybiškumą.

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamentas (VJLD), vykdydamas Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos finansuojamą projektą, per 2016 metus pasirengęs aplankyti net 35 šalies bibliotekas, kuriose surengtuose protmūšiuose dalyvaus per 800 šalies vaikų.

Literatūriniai protmūšiai jau vyko 8-iose šalies bibliotekose, o 9-oji vilniečių išvyka atvedė juos į Dzūkiją. Rajono bibliotekininkai mielai priėmė LNB kolegų pasiūlymą suorganizuoti literatūrinę šventę vaikams Dzūkijos sostinėje, tad po ilgų derybų vasariškai karštą gegužės popietę žaidimą organizuojanti komanda pagaliau užsuko ir į Alytaus rajono savivaldybės viešąją biblioteką. Čia juos pasitiko savo literatūrines žinias nusprendę pasitikrinti 20 Alytaus „Sakalėlio“ pradinės mokyklos 3-4 kl. moksleivių ir 10 Alytaus Šaltinių pagrindinės mokyklos trečiaklasių. Sakalėlius atlydėjo vyresnioji pradinių klasių mokytoja Vilma Žilionienė, o šaltinėlius – pradinių klasių mokytojos metodininkės Virginija Kuncienė ir Aldona Katilienė.

Renginio vedančiosios, VJLD Tyrimų ir sklaidos skyriaus vadovė Inga Mitunevičiūtė ir aktorė Virginija Kuklytė, vaikams trumpai pristatė vykdomą projektą, papasakojo apie Lietuvos nacionalinę Martyno Mažvydo biblioteką bei paaiškino pradinukams literatūrinio protmūšio taisykles. Žaidimą sudarė keturi turai: bendrasis, skaičių, personažų ir paveikslėlių. Kiekvienas turas turėjo savo temą, kiekviename iš jų buvo užduodama po 10 klausimų iš lietuvių ir užsienio literatūros. Taip pat buvo pateikta ir su literatūra susijusių loginių užduočių.

Vaikai greitai pasiskirstė į 6 komandas, sudarytas iš 5 narių, išsirinko kapitonus ir pasivadinę „Knygų fanais“, „Meškiukais“, „Linksmučiais“, „Knygiukais“, „Laureatais“ bei kitais skambiais vardais metėsi į literatūrinę kovą. Kaip tikrame mūšyje čia netrūko audringų emocijų ir nesuvaidintų aistrų. Pakilių, džiaugsmingų akimirkų, teisingai atsakius į vieną ar kitą klausimą, ir skaudaus nusivylimo kartėlio, netikėtai „prašovus“ pro šalį. Pertraukėlių metu, komisijai skaičiuojant balus, vaikai vaišinosi įvairiais saldumynais, tačiau greitai grįždavo atgal, su nekantrumu laukdami galutinių rezultatų.

Pagaliau po pusantros valandos atkaklių kovų paaiškėjo ir žaidimo nugalėtojai. Jais tapo „Sakalėlio“ pradinės mokyklos „Knygų fanai“ ir Šaltinių pagrindinės mokyklos „Knygiukų“ komanda.

Visiems protmūšių dalyviams ir bibliotekai buvo padovanoti spalvingi žymios lietuvių iliustruotojos ir rašytojos Linos Žutautės plakatai „Vaikas knygoje – knyga vaike“, o nugalėtojams įteikti du „Dixit Odyssey“ stalo žaidimai, ugdantys kūrybingumą, vaizduotę ir komunikacinius gebėjimus. Žaidimas baigėsi, aistros nurimo, o atsisveikindami vaikai bibliotekininkams žadėjo dar daugiau skaityti ir, vieną dieną sugrįžus, įrodyti, jog būtent jie yra verti literatūrinių čempionų vardo.

Arnoldas Šatrauskas